MOJSTRSKI TEČAJ ZA DIRIGIRANJE 2012

Klaus Arp

Datum 20. – 25. julj 2012 | največ 8 udeležencev

Mojstrski tečaj Klausa Arpa z “Mednarodnim orkestrom Maribor 2012” bo v letu 2012 v Sloveniji organiziran četrtič.

V prvem letu so program sestavljali Suita “Pulcinella” Igorja Stravinskega, Mendelssohnova “Schöne Melusine”, Schubertova 5. Simfonija in Hajdnova “Simfonija presenečenja”. Drugo leto smo izvajali 5. Simfonijo in “Romea in Julijo” Čajkovskega, Beethovnovo “Eroico”, Rossinijevo Uverturo “Guglielmo Tell” in Elgarjeve “Enigma-Variacije”. Lanskoletni program je bil še bolj zahteven: “Don Juan” in “Till Eulenspiegel” R. Straussa, Berliozov “Harold v Italiji” in Mahlerjeva 4. Simfonija. To je dokaz za izredno impresiven razvoj projekta, ki odlično sovpada z nivojem mladih dirigentov, ki so bili povabljeni za delo z orkestrom. Mojstrski tečaj je primeren za profesionalne študente dirigiranja ali druge profesionalne študente glasbe, ki bi želeli pridobiti oziroma že imajo izkušnje z dirigiranjem orkestru. Obstaja namreč več načinov, kako postati dirigent: biti pianist in študirati orkestrske partiture, biti skladatelj ali instrumentalist v orkestru in imeti občutek, da si lahko boljši, kot tisti, ki stoji pred teboj in dirigira.

Vsako leto, preden se začne delo z mladimi dirigenti, je del programa za mojstrski tečaj že izdelan in ga je orkester že izvajal pod vodstvom dirigenta Klausa Arpa. Drugega dela programa za mojstrski tečaj orkester še ni izdeloval in ga bo izvajal šele v drugem delu orkestrske akademije, po mojstrskem tečaju, z dirigentko Živo Ploj Peršuh. Kar pomeni, da imajo udeleženci mojstrskega tečaja za dirigiranje odlično priložnost, da pokažejo svoje sposobnosti pri izdelovanju programa in izvajalskih tehnikah.

Za dirigenta je zelo velika razlika, če dirigira orkestru, ki že zelo dobro pozna neko delo ali orkestru, ki dela še ni izvajal; tako je proces veliko bolj zanimiv za oboje, dirigente in orkester. V tem tečaju nudimo oboje, kar poustvarja zelo realno sliko za delo dirigenta: mlad dirigent mora biti sposoben dirigirati (dobro znano) delo z eno samo vajo, po drugi strani pa tudi pripraviti orkester tako, da je sam tisti, ki jim pokaže kako naj delo izvajajo. Tudi zelo dobro pripravljeni orkestri včasih potrebujejo pomoč, za ritmično usklajenost in intonančno perfekcijo.
V prvih dveh dneh mojstrskega tečaja se ukvarjamo s teoretičnimi pripravami in tehniko palčke s klavirji. Pomembno je, da so udeleženci vnaprej dobro pripravljeni, saj mojstrski tečaj ni namenjen učenju samega dela, temveč iskanju idej, kako izdelovati skladbo in kako jo izvajati. Študenti se morajo naučiti in seznaniti z repertoarjem preden se tečaja udeležijo.
Program za leto 2012 sestavljajo Haydnova Simfonija št. 102 v B-duru, Brahmsove Variacije na Haydnovo temo in 4. Simfonija Čajkovskega v f-molu. Ta dela bo orkester izdelal tik pred začetkom mojstrskega tečaja.
Neizdelan repertoar pa sestavljajo: Dvořakova Simfonija št. 8 v G-duru, “Igra s kartami” Stravinskega in Koncert za pozavno in orkester Nina Rote (s solistom Branimirjem Slokarjem). Prvi program je standardni repertoar, ki ga lahko najdemo na številnih posnetkih in različicah. Pri Haydnovi Simfoniji naj študenti poiščejo poznejše izdaje, predvsem v zvezi z artikulacijo in lokovanjem, včasih tudi za tempo. Pri glasbi Čajkovskega se je zmeraj treba odločiti ali bomo sledili oznakam skladatelja ali posebni “tradiciji”, ali pa poiskati neko ravnovesje, ki je odvisno od želene interpretacije in stila.
V naslednjih štirih dneh mojstrskega tečaja dirigenti delajo z orkestrom in lahko preizkusijo vse kar so se naučili poprej, Pet ur vaj na dan, z znanja željnim, mladim in pozitivnim orkestrom je privilegij, ki ga je težko najti. Klaus Arp dirigentom zmeraj dopušča svobodo pri izdelovanju programa: ni enega pravilnega načina kako program izdelovati in interpretirati. Toda vsaka mojstrovina ima smisel in le tega je treba poiskati, ter ga oživeti.

 

KLAUS ARP

Klaus Arp v svoji dolgoletni bogati mednarodni karieri uspešno združuje poustvarjanje in ustvarjanje, odlikujeta ga širina in pedagoški angažma za mlade bodoče visoko kvalificirane glasbenike, vse to pa zaokrožuje njegovo izjemno agilnost na področju klasične glasbe.

Od leta 1981 je bil Klaus Arp šef dirigent Filharmoničnega orkestra in orkestra Opere v Koblenzu, kjer je bila leta 1988 ob 200-letnici operne hiše izvedena njegova lirična opera Ogygia. Med letoma 1987 in 1995 je bil šef dirigent Orkestra Jugozahodnega radia Baden-Baden / Keiserslautern. Leta 1993 je bil imenovan na mesto predstojnika oddelka na Visoki šoli za glasbo Heidelberg – Mannheim. Je tudi uveljavljen skladatelj, čigar dela so bila izvajana po Evropi in Rusiji. Med ostalimi dirigentskimi aktivnostmi velja omeniti redno sodelovanje z Orkestrom Hrvaške radiotelevizije, Opernim združenjem Philadelphia (ZDA), Simfoničnim orkestrom Bucheon (Seul, Južna Koreja) in koncertiranje v večini najbolj znanih dvoran po Evropi in Združenih državah.

 

Profil udeležencev

Študenti, profesionalni glasbeniki

Jezik tečaja: angleščina, nemščina

 

Vpisnina: 640 €

Rok za prijavo 25. maj 2012

Prijavi se zdaj!